Ucuza Seyahat Rehberi

 

Merhaba, bugün sizlerle yurtdışı gezilerini ucuza getirme tüyolarını konuşacağız çünkü çoğu insan yurtdışı gezilerinin pahalıya mal olduğunu düşünüyor ama emin olun seyhat masraflarınızı Türkiye’de gezmekten bile daha ucuza getirebilirsiniz :) Şimdi adım adım ilerleyelim.

1-      Pasaport

Eğer öğrenciyseniz sadece 500 TL ödeyerek pasaport çıkartabilirsiniz. 5 yıl geçerli olan pasaportunuzla vizeli veya vizesiz ülkelere gidebilirsiniz ama passaport çıkartmak istemyorsanız sadece TC kimlik kartı Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Sırbistan ve KKTC sizin için alternatif güzergahlar olabilir.

2-      Ulaşım/Bilet

Seyahat bütçeniden en çok pay alan kısım şüphesiz biletler olacaktır. Bunları en ucuza getirmenin yolu ise havayolu şirketlerinin kampanyalarını takip etmek. Özellikle Pegasus neredeyse her ay 1 Euro, 5 Euro, 15 Euro + vergiler ve %40 indirim gibi kampanyalar yaparak ucuz bilet satıyor. Örneğin 1 Euro + vergiler kampanyasında 21 Haziran 2023 için İstanbul-Berlin biletimi sadece 360 TL’ye aldım. %40 indirim kampanyasında ise 6-9 Ekim İstanbul-Tiflis-İstanbul biletimi 2800 TL yerine 1900 TL’ye aldım. Kısaca kampanyaları takip edin ayrıca İstanbul, Trabzon, Iğdır, Van gibi şehirlerden yurtdışına giden otobüsler mevcut uçak biletini pahalı buluyorsanız otobüs seçeneklerini de mutlaka kontrol edin. Örneğin İstanbul’dan Bükreş’e gitmek için havayolunu tercih ederseniz gidiş dönüş (eğer kampanya yoksa) 1500-2000 TL’den aşağı bilet bulmanız zor ama otobüsle gidiş dönüş 1000 TL’ye gidebilirsiniz. Eğer yeşil pasaportunuz ya da Schengen vizeniz varsa İstanbul’dan Bükreş veya Sofya’ya gidip Rynair ve Wizz gibi havayolu şirketleriyle 5 Euro’dan başlayan fiyatlarla Avrupa’nın diğer kentelrine uçabilirsiniz. Mart ayından itibaren Wizz Air İstanbul’dan Budapeşteye uçuşlar düzenleyecek ve biletler 25-30 Euro’dan satışa çıkacak.

BONUS

Skyscanner kullanarak en ucuz biletleri görebilirsiniz. Örneğin İstanbul-Belgrad gidş dönüş 4000 TL iken AirSerbia’nin İstanbul-Niş uçuşu 1900 TL olabilir. Niş’ten 200 TL’ye Belgrada gidebilirsiniz. Karadağ’a gitmek için İstanbul’dan Tiran!a tek yön ortalama 700-1000 TL’ye uçup direct havalimanından kalkan otobüslerle Kotor veya Budvaya 300-400 TL’ye geçebilirsiniz. Direkt uçmaktan daha ucuza gelmesinin yanında farklı bir şehir hatta ülke daha görme şansını elde ediyorsunuz.

3-      Konaklama

Batı Avrupa ülkeleri hariç diğer ülkelerde 5-6 Eurodan başlayan fiyatlarla hostellerde kalabilirsiniz tabiki bu fiyatlar 8-10 hatta 16 kişilik yatakhaneler için geçerli. Bu noktada çoğu kişi güvemlik konusunda aklında soru işareti olacaktır. Ben ilk hostel deneyimimi Budapeşte’de 6 kişilik karma yatakhane’de konaklayarak edindim. Hostellerde bazı küçük sorunlar yaşayabilirsiniz ama hırsızlık gibi sorunların olacağını düşünmüyorum en fazla gürültüyle alakalı olur. Bükreş’te 16 yataklı odaya rezervasyon yaptım ama o gün o oda da sadece ben vardım : ) Konaklamanızı en ucuza getirebileceğiniz ülkelerin başında Gürcistan ve Bosna geliyor. Türkiye’den daha ucuza konaklayabilirsiniz. Konaklamaya hiç para vermek istemiyorsanız Couchsurfing’I kullanabilirsiniz. Yine Bükreş’te 1 gece Couchsurfing üzerinden bulduğum Dorion isimli hostumun evinde ücretsiz kaldım. CS’de hem siz hem de ev sahibiniz değerlendirmeleri ve yorumları olduğu için her iki kişide birbirini az çok tanımış oluyor. Zaten ev sahiplerinin neredeyse tamamı da gezgin.

4-      Yeme – İçme

İran, Gürcistan, Bosna, Bulgaristan gibi ülkelerde öğün başı 2-5 Euroya, Çekya, Macaristan, İtalya gibi ülkelerde ise 7-10 Euroya karnınızı doyurabilirsiniz. Avrupa’da Lidl, Penny gibi ucuz marketlerden alışveriş yapmayı unutmayın. En ucuz ve en kaliteli yemeği gittiğiniz şehirdeki Uzak Doğu mutfaklarında yiyeceğinizi de hatırlatmak isterim. Çok tavsiye edemeyeceğim diğer yöntem ise Türkiye’den hazır yemek götürmek, yemekler hiç lezzetli değil, tam doyduğunuzu bile hisettirmiyor : ( bu yöntemi sadece İsrail ve Arap yarımadası gibi pahalı ülkelere giderken kullanın.

5-      Toplu taşıma

Havalimanı transferi hariç her yere yürüyün : ) Örneğin Pegasus ile Tiflis’e giderseniz gece 2’de Tiflis Havalimanında olacaksınız ve o saatte toplu ulaşım yok. Yandex Taksi ve Bolt uygulamalarından taksi çağırarak normal taksi fiyatından en az %35 daha ucuza istediğiniz yere gidebilirsiniz.

6-      Ucuz ülkeler ve şehirler

Eğer yeşil pasaportunuz veya Schengen Vizeniz varsa,

Bulgaristan (Sofya, Plovdiv), Romanya (Bükreş), Yunanistan (Atina ve Yunan adaları), Hırvatistan ( Zagreb), Slovenya ( Ljubljana)

Bordo Pasaport için

Arnavutluk ( Tiran, Berat), Karadağ ( Kotor), Makedonya( Üsküp) İran ( Tahran, İsfahan, Kaşan, Yezd) Ermenistan ( Erivan)

Sadece TC kimlik kartı için

Gürcistan (Batum, Tiflis), Bosna-Hersek ( Saraybosna, Mostar), Sırbistan (Belgrad, Novisad), KKTC

Bu ülkelerde tüm masraflar dahil minimum 2000 TL’den 5000 TL’ye en az 2 gecelik bir seyahat yapabilirsiniz. 2023 asgari ücreti 8500 TL ve onun altındaki her rakam ucuz oluyor :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apply BAU ve Diğer Burs Programları İçin Yazdığım Yazılar.

Anadolu Bursiyerliği ile Koç Üniversitesi

Kadir Has Üniversitesi Beyaz Güvercin Bursiyeri Olmak