Selanik Gezi Rehberi

Anapoli
 Herkese Selanik'ten merhaba. 2 aylık Erasmus projesi için Ege'nin İzmir ve Atina'dan sonraki incisi bu güzel şehre geldim. Hadi gelin şehri beraber gezelim.

    İstanbul Esenler'den VipArda ile yaklaşık 8 saatlik otobüs yolculuğu sonrası şehir merkezine yakın bir noktada olan tren garında indim. Erasmus projesinde konaklayacağım apart çok yakın olduğu için yürüdüm. İlk izlenim olarak Selanik İzmir'in ikiz şehri olabilir, her şey o kadar çok benziyor ki, kafamda hep bizim bu Yunanistandan ne eksiğimiz var da onlar AB'ye üye ve kısmen refah içindeyken Türkiye yıllardır adaylık sürecinde ve refah toplumu olamadı, neyse konumuza dönelim. Selanik için 1-3 gün yeterli, hatta ilk yurtdışı deneyiminiz ise sakın gelmeyin, farklı bir ülkeye geldiğinizi bile hissetmeyeceksiniz, benim 10. ülkem ve ilk Erasmus projem olduğu için geldim. Şehrin tüm gezilecek yerleri birbirine yakın o yüzden otogar veya havalimanı transferi hariç toplu taşıma / taksi kullanmanıza gerek yok. 14 yy'dan 1913'e kadar Osmanlı

Erasmus proje ekibim
hakimiyetinde kalan Selanik'te bu döneme kalan izleri görebilirsiniz. Ne yazıkki 1917 yılında şehirde büyük bir yangın geçirmiş ve Anapoli (yukarı şehir) hariç tüm mahalleler yanmış ve bir Fransız mimar tarafından, Avrupa standartlarına göre yeniden tasarlanmış ve şehir Osmanlı görünümünen Avrupaimsi bir görünüme geçmiş ancak Anapoli ile Anadoludaki herhangi bir tarihi yerleşim yeri arasında bir fark göremezsiniz, ahşap cumbalı evleri ve kedi ile şehrin Osmanlı mirasının yaşatan bir mahalle.


1- Aristoteles Meydanı

Aristoteles Meydanı
    Selanik'i gezmeye Aristoteles Meydanından başlayın, 1917 yangını sonrası şehrin ana meydanı olarak tasarlanan ve bitmesi neredeyse 1980'leri bulan meydan Selanik'in Bizans döneminden esinlenerek inşa edilmiş. Eğer İstanbul Ayasofyayı gezmişseniz, ordaki sütunlar ile meydandaki sütunlar birebir benzer. Meydanın başlangıcı Ege Denizi sonu ise Roma Agorası. Birçok kafe ve restorant olsa da faazla turistik olduğu için fiyatlar pahalı. 
Galerius Kemeri

2- Kamara

Kamara, size tanıdık geldi mi? Kemer? Kamara? evet Türkçe kökenli bir yer ismi, Selanikteki 500 yıllık Osmanlı hakimiyetinde yadigar, ismini Roma döneminden kalan Galerius Zafer Takı şehrin en sevdiğim tarihi yapısı. MS 4. yy'da inşa edilen Kemer, az ilerisindeki Galerius'un mozele kompleksinin bir parçası. Selanik'in binlerce yıllık geçmişinin canlı bir şahiti, üzerinde Sasanilere karşı kazanılan zaferden sahneler olan kemer zamanla etrafında 6-8 katlı apartmanların inşa edilmesi ile küçücük kalsa da bugün UNESCO Dünya Mirası Listesinde.

3- Rotunda

kamara ve rotunda

Galerius Kemeri ve Rotundası
Zafer Takı ile aynı dönemde inşa edilen Galerius Rotundası, Roma İmparatorunun mozelesidir ancak birkaç sene sonra Hristiyanlığın resmi din olarak kabul edilmesiyle kiliseye çevrilmiş. Mimari olarak dairesel olan yapı Romadaki Panthenon'u anımsatmaktadır. Selanik Osmanlı hakimiyetine geçmesiyle camiye çevrilmiş hatta Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi bu caminin haziresinde defnedildiği rivayet edilmektedir ancak 1913 Balkan Bozgunu sonrası kiliseye çevrilerek etrafındaki mezarklık alan yokedilmiş ve kiliseye çevrilmiştir. Ardından 1920-24 arasında Anadoludan gelen Rumların konakladığı yapı, 1930'larda müzeye çevrilmiş. Şu an giriş ücreti 6 Euro, öğrenci 3 Euro. Ayrıca 1913'den sonra Selanikteki tüm camilerin minareleri yıkılmasına rağmen Rotundadaki minare yıkılmamıi. Sebebini bilmiyorum, ilginç.
Ayasofya

4- Bizans Kiliseleri

Selanik'te çok sayıda Bizans döneminden kalan kilise bulunmakta, bunların en meşhuru Selanik Ayasofyası. 7. yy'da inşa edilen Ayasofya Kilisesi, Osmanlı döneminde diğer tüm kiliseler gibi camiye çevriliyor ve 1913'de tekrar kilise oluyor. İç mekan olarak İstanbul Ayasofyası ile benzer ama orası kadar ihtişamlı değil.
Selanik'in koruyucusu olduğuna inanılan Aya Dimitri kilisesi 1917 yangınında ağır hasar aldığı için yeniden inşa edilmiş ve 1949'da yeniden açılmış. Panagia Chalkeon Kilisesi, Saint Catherina Kilisesi ve İlyas Peygamber Kilisesi Bizans dönemninde inşa edilen etkileyici yapılar.

5- Selanik Kordonu

Kordon
Burada şehrin geri kalanında olduğu gibi İzmirdeymişsiniz gibi hissdeceksiniz. 19. yy'da Selanik Deniz Surlarının yıkılmasıyla inşa edilen sahil hattının sonunda 15.yy'da inşa edilen Beyaz Kule bulunmaktadır. Eski limandan Beyaz Kule arasınını gün batımında yürümenizi tavsiye ediyorum, tek tük olsada tarihi binalar bulunan bu hatta çok sayıda üst segment restoranlar bulunmaktadır. Arkanızı binalara yasladığınızda sağınızdaki eski liman, İzmir'deki konak piere çok benziyor.

6- Beyaz Kule

Selanik Surlarının bir parçası olan Beyaz Kulesi 15.yy'da inşa edildi. 19. yy'da sahil surları yıkımından, 1917 yangını ve 1918-30 arasındaki imar faaliyetleri sırasında yıkılmayarak bugün Selanik'in simgesel yapılarından biri olmuştur. Giriş ücreti sivil 6 euro, öğrenci 3 euro.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apply BAU ve Diğer Burs Programları İçin Yazdığım Yazılar.

Anadolu Bursiyerliği ile Koç Üniversitesi

Kadir Has Üniversitesi Beyaz Güvercin Bursiyeri Olmak