İstanbul'da Öğrenci Olmanın Maliyeti

 

   Merhabalar, İstanbul dışında yaşayan çoğu öğrencinin hayalinde İstanbul’da okumak vardır. İki kıtaya yayılan, milyonlarca yerli ve yabancı insanlara ev sahipliği yapan bu şehirde 57 üniversite bulunmaktadır. Bahsettiğim çoğu öğrenciden biri de bendim. 2021 Eylül’de Kadir Has Üniversitesine başladım. Gerçek ve rahat bir İstanbullu olmak ve İstanbul’u hissetmek için Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar’da yaşamalı veya bu noktalara maksimum 30 dakikaya ulaşmalısınız. Bu ilçeler haricindeki diğerleri size gerçek İstanbul deneyimini yaşatmaz. Neyse bu pahalı şehirde aylık yaşam maliyeti ne kadar gelin onu hesaplıyalım. Bu hesaplamalarda tamamen kendimden yola çıkacağım.

1-      Konaklama

Öncelikle en masraflı kalemden başlayalım. İstanbul bu konuda çok pahalı bir şehir. Merkezi yerlerde kiralar ve yurtlar çok pahalı, banliyölere gittikçe kiralar ucuzluyor. İlk seçeneğiniz KYK yurtları 1. Tipten 6. Tipe kadar yurtlar bulunmakta. Fiyatları ise 500-800 TL arasında değişiyor. Diğer seçeneğiniz vakıf yurtları 2 kişilikten 6 kişiliğe kadar olan odaların fiyatları 800 TL’den, özel yurtlar ise 2300 TL’den başlıyor. Apartta kalmak istiyorsanız Avcılar gibi banliyölerde 1000 TL’den, Kadıköy gibi merkezlerden ise 2000 TL’den başlayan fiyatlarla konaklayabilirsiniz ya da benim gibi şanslıysanız yurdunuzu okulunuz karşılar :) Ev konusuna hiç girmiyorum, sahibinden.com’da kendiniz inceleyebilirsiniz. Kısaca en ucuz 500 – 2000 TL arasında konaklamanızı halledersiniz. Daha konforlu seçenekler ise en az 2900 TL’den başlar.

2-      Yeme-İçme

Bu durumda bir çok olasılığınız var, özel okulda okuyup KYK’da, özel okulda okuyup vakıf yurdunda, özel okulda okuyup özel yurtta, devlet okulunda okuyup, KYK’da, devlet okulunda okuyup vakıf yurdunda ya da devlet okulunda okuyup özel yurtlarda konaklayabilirsiniz. Tüm yurtlarda iyi kötü kahvaltı veriliyo, bazı vakıf ve özel yurtlarda ise akşam yemeği fiyata dahil. KYK’da ise belli bir miktara kadar bakanlık karşılıyor. Kendimden yola çıkarak yani vakıf üniversitesinde özel yurtta kalan birisi olarak öğle yemeklerini okulda 35 TL’ye, yurtta ise 42 TL’ye yiyorum. 30 x 77 = 2310 TL yemek masrafım oluyor. Bazenleri daha ucuza ya da daha pahalı şeyler yiyorum ama genel olarak 2300-2400 TL’dan yazla yeme içmeye harcamadım. Devlet okulunda okuyup KYK’da kalırsanız öğlen  yemeğine maksimum 6 TL, akşam yemeğine 10 TL verirsiniz 30 x 16 = 480 TL. Ama her zaman okulda veya yurtta yemeyeceksiniz. 15 gün 16 TL’den ve 15 gün 80 TL’den hesaplarsak aylık 1440 TL yemek masrafınız olur. Gelelim dışarıda kahve içip tatlı yemek istediniz. Burada İBB Sosyal Tesisleri ve Beltur üzerinden hesaplamak istiyorum. Şehrin en ucuz ve kaliteli tatlıları burada. Cheseecake ortalama 30 TL ve siz 10 gün arkadaşlarınızla kafeye gittiniz diyelim ortalama aylık 600TL gider. Tabi bunun bi üst limiti yok. Özetle minimum aylık 1080 TL – 2900 TL yeme-içme masrafınız.

3-      Eğlence, Kültür ve Sanat

50-60 TL’ye konser, 40 TL’ye tiyatro, yılda bir kez 30 TL verip müzekart, 100 TL’ye opera bileti alabilirsiniz. Bira alıp sahilde içmek isterseniz 30 TL, ortalama bir mekanda ise 45 TL’den başlıyor. Clup’lar da ise 55 TL’den. Aylık 109 TL aylık abonman almalısınız toplu taşımayı kullanmak için. Ayda 1 konser, 1 tiyatro, aylık abonman, 2 clubı hesapladığımız zaman 314 TL minimum eğlence kültür sanat masrafınız.

4-      Giyim

Kişiye göre değişir ama 2 parça şeye en az 350 TL verirsiniz.

5-      Ek ve Beklenmedik Masraflar

Hayatın binbirtürlü haki var ilaç almanız gerekebilir veya kredi akrtı borcu ödeyebilirsiniz. Bunlar için de minimum 400 TL diyelim.

Hesabın sonuna geldik, İstanbul’da öğrenci olmanın maliyeti 5.964 TL. Tabiki bu rakam ortalama bir rakam ama belli bir yasam standartını korumak için minimum maliyet ise 2900-3000 TL civarı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apply BAU ve Diğer Burs Programları İçin Yazdığım Yazılar.

Anadolu Bursiyerliği ile Koç Üniversitesi

Kadir Has Üniversitesi Beyaz Güvercin Bursiyeri Olmak